Бути ким завгодно: Як метавсесвіт змінює правила гри для бізнесу
Денис Логвиненко

У січні 2023 Google зафіксував приблизно 1,9 млн пошукових запитів по всьому світу за запитом «метавсесвіт». Аналітики прогнозують, що до 2030 року об’єм metaverse індустрії складе $1,5 трлн. Тобто вже настав час перестати сприймати метавсесвіт як теоретичну можливість, а скоріше як нову реальність, що доволі швидко наближається. І мова йде не лише про технологічні аспекти побудови метавсесвіту. Чому аватари є одним з важливих фокусів роботи по інтеграції людства в метавсесвіт, до чого тут fluid personality та які можливості перед нами відкриваються вже сьогодні.

Уявіть на хвилину, що ви опинилися в метавсесвіті. Ви будете собою? Чи станете кимось іншим?
Зміна ідентичності

Інші очі, волосся, стиль чи навіть стать? Або ви станете якимось фантастичним чи міфічним персонажем? Перетворитеся у тварину, предмет, чи взагалі вигадаєте себе з нуля? Усе це стає можливим у метавсесвіті, коли ми повертаємося до поняття «аватар», яке багато в чому буде визначати устрій майбутнього метавсесвіту.

Нам знайома концепція 2D аватару ще з часу появи перших соціальних мереж. Згодом з’явилися 3D версії, які з ігор мігрували у metaverse-платформи, як, наприклад, VRChat, The Sandbox чи Somnium Space. Але є відчутна різниця між тим, як аватари сприймаються в іграх і в віртуальній реальності. Вона полягає у тому, що в першому випадку аватар частіше всього сприймається як один з інструментів гри, але в метавсесвіті це ставлення зазнало трансформації. Аватар у віртуальній реальності — це вже спосіб самоідентифікації, розкриття власного «Я».

Разом із цією зміною виникло і поняття «fluid personality», яке добре описує сутність концепції аватарів у віртуальній реальності.
Подорожі між світами

У метавсесвіті людина взаємодіє з цифровими об’єктами та іншими користувачами через аватари. Науковці вважають, що існуватиме не один метавсесвіт, а декілька інтероперабельних віртуальних світів, між якими можна буде подорожувати. В кожному світі людина зможе змінювати свій аватар або ж зберігати єдину цифрову ідентичність.

Аватар не лише візуалізуватиме зовнішній вигляд людини, а й забезпечуватиме стимуляцію всіх органів чуттів. У метавсесвіті неможливе стає можливим, тож аватар може мати надздібності. Цікаво, що не тільки люди з реальності зможуть переживати досвід у віртуальності, а й навпаки – елементи метавсесвіту інтегруватимуться в реальний світ за допомогою голограм. Це буде єдиний світ, де змішається віртуальне та реальне.

Віртуальний простір на рівних правах

Тож, ось що мається на увазі, коли ми говоримо про fluid personality у метавсесвіті майбутнього. Як і від розвитку будь-яких інших технологій, ми очікуємо, що метавсесвіт зробить життя людей кращим. Наприклад, він може якоюсь мірою розв’язати проблему соціальної нерівності та дискримінації. Адже у метавсесвіті теоретично ти можеш стати ким завгодно, канонів та усталених поглядів не існує, а ресурси є необмеженими. Сюди ж відносимо появу нових ринків та професій, пов’язаних з віртуальною реальністю, а отже і нових робочих місць. Віртуальна реальність загалом здатна пришвидшити розвиток багатьох сфер нашого життя, включно з бізнесом у різних індустріях. І маркетингові комунікації не виняток.

Метавсесвіт відкриває нові можливості для взаємодії зі споживачами. І питання не лише у каналах та інструментах у віртуальному світі, які будуть удосконалюватися з часом.
Маркетинг для мінливих віртуальних споживачів

Сама аудиторія через її мінливість та здатність до постійної зміни власного «Я» буде трансформувати наше розуміння еволюції поведінки та інтересів споживачів. Поява віртуальної ідентичності змусить нас шукати нові рішення на рівні стратегії та підходів до комунікації. Її флюїдність ще викличе багато дискусій та досліджень у майбутньому. Але вже зараз ми можемо спостерігати зростання такого сегмента ринка як D2A (Direct-to-Avatar). Він включає в себе усі товари та послуги, які безпосередньо пов’язані з аватарами у віртуальній реальності. І це лише один з ринків, повʼязаний з аватарами, які будуть розвиватися в метавсесвіті майбутнього потужними темпами.

Згідно з аналітикою, понад 74% дорослих американців розглядають можливість будувати життя у віртуальному світі
Територія для бізнес-інновацій

Таким чином, кожен з них матиме власний аватар, і можливо навіть не один. Уявіть ці масштаби та зміни, які вони принесуть з собою.

По суті, метавсесвіт стане для багатьох представників бізнесу омріяним чистим полотном. Віртуальним світом, у якому те, про що ви могли тільки фантазувати у реальності, можна втілити у дійсність. Варіантів інтеграцій може бути безліч разом з необмеженою кількістю віртуальних ідентичностей споживачів. І починати вивчати, аналізувати та думати про можливості інтеграції в метавсесвіт варто вже зараз, аби не проґавити свій шанс на щось за межами реальності.

Схожі статті:
Квітень 7
2024
Cвайп направо. Як поживає індустрія знайомств
Медійні матеріали
Інфлюенс маркетинг
Квітень 30
2024
Ближче ніж здається: як країни Азії планують своє майбутнє у метавсесвіті
Креатив
Розробка
XR
Інтеграція у метавсесвіт
Квітень 10
2024
Нові гроші. Чому дані — найважливіший актив і як його використовувати
Комунікаційні стратегії
Медійні матеріали
Напишіть нам
Що саме на нас чекає?
Коли починаємо?
З будь-якими запитаннями пишіть на sayhi@havaswwdigital.com.ua
Що саме на нас чекає?
Коли починаємо?