Ближче ніж здається: як країни Азії планують своє майбутнє у метавсесвіті
Денис Логвиненко

Найчастіше про метавсесвіт говорять як про теоретичну концепцію, що далека від реалій сьогодення. Але чи насправді ситуація виглядає саме так?

Багато хто з вас хоча б щось та чув про метавсесвіт. Ідея полягає в тому, що людство з часом розбудує паралельний цифровий світ, у якому кожен з нас зможе стати буквально будь-ким завдяки аватарами (віртуальним особистостям). І тут мова йде не про один глобальний метавсесвіт, а про велику кількість різних віртуальних середовищ, які витікають з нашої реальності й прямо впливають на неї.
Перші на черзі: хто з держав вже формує стратегії метавсесвіту

Спойлер – таких країн не так мало, як може здаватися. Серед них Китай, ОАЕ, Саудівська Аравія, Південна Корея, Британія, Іспанія та інші. Але у цьому матеріалі ми зупинимося саме на країнах Азії, аби дослідити загальний тренд.

Китай

У 2021 році Китайський інститут сучасних міжнародних відносин (CICIR), який є 11-м бюро Міністерства державної безпеки, запустив ініціативу Chinaverse та опублікував звіт «Метавсесвіт і національна безпека». Фактично з цього і почалися активні дії та анонси Китаю щодо планів на метавсесвіт.

Вже у 2022 році в Пекіні відбулася перша конференція скоординованої організації розвитку промислового метавсесвіту. Чим вона важлива? Учасники прийняли статут та організаційну структуру Організації спільного розвитку промислового метавсесвіту, а також було випущено Трирічний план дій з інновацій та розвитку промислового метавсесвіту. Фактично вони проголосили метавсесвіт частиною національної стратегії з побудови цифрової економіки.

А зовсім нещодавно Пекін запустив перший у Китаї патентний пул метавсесвіту.
Китай

Також у цьому контексті важливо згадати Шанхай, який також активно просуває тему метавсесвіту. Ще минулого року місто анонсувало свій план інвестувати $1,5 млрд у його розвиток. За їхніми розрахунками це дозволить побудувати економіку метавсесвіту вартістю $52 млрд до 2025 року. План включає в себе розвиток 10 провідних компаній і 100 малих компаній у секторі метавсесвіту, які в результаті запустять 100 продуктів і послуг до того ж року.

Що ще варто знати з особливостей китайського метавсесвіту? Стає очевидним, що майбутній Chinaverse буде дуже суворо врегульованим. Як і інші технології Китай використовуватиме метавсесвіт для просування інтересів і порядку денного КПК. Уряд вже створив навчальний центр КПК на основі імерсивних технологій для виховання цінностей КПК у суспільстві.

Саудівська Аравія

До провідних країн у цьому напрямку увійшла і Саудівська Аравія. Тут варто розказати про їхній проект NEOM. Якщо коротко – це футуристичний мегаполіс на узбережжі Червоного моря, вартість якого складатиме $500 млрд. Його ідейним творцем є наслідний принц Саудівської Аравії, а належить проект їхньому Державному інвестиційному фонду.  Керується він через закрите акціонерне товариство NEOM, у яке ще у 2022 році королівство інвестувало $1 млрд тільки на розвиток штучного інтелекту та метавсесвіту.

Варто розуміти, що NEOM – це не одне місто, а цілий регіон, який включає такі основні об’єкти як лінійне місто The Line, центр промислових підприємств Oxagon, гірську місцевість Trojena та острівний курорт Sindalah. Проект зараз знаходиться на етапі побудови, а на його завершення  за приблизними розрахунками піде 50 років.

І саме в рамках NEOM Саудівська Аравія планує створити цифровий мегаполіс-двійник, що дозволить людям жити, працювати й грати в ньому ще до завершення будівництва.
Саудівська Аравія

Паралельно у тому ж році країна запустила Національну стратегію з геймінгу та кіберспорту. Вона спрямована на те, щоб Саудівська Аравія стала глобальним центром у цій індустрії. Прогнозується, що до 2030 року в країні буде створено 39 000 нових робочих місць. Плюс очікується, що за вісім років ця індустрія принесе у ВВП королівства $13,3 млрд. Очікується, що геймінг у метавсесвіті також стане головним компонентом проекту мегаполісів NEOM. Загалом такий потужний вклад у ШІ, метавсесвіт та геймінг/кіберспорт пов’язаний з диверсифікацією економіки королівства в бік нових технологій в рамках стратегічної ініціативи Vision 2030.

До речі, останній звіт Strategy&Middle East, від PwC показав, що потенційний внесок метавсесвіту в економіку країн Перської затоки (GCC) може становити близько $15 млрд на рік до 2030 року, з яких $7,6 млрд припадатиме на Саудівську Аравію та $3,3 млрд на ОАЕ.

ОАЕ

Серед інших країн Перської затоки, які націлилися на розвиток власного метавсесвіту  – Об’єднані Арабські Емірати, про які я вже згадував вище.

У 2022 році влада ОАЕ анонсувало стратегію Dubai Metaverse, спрямовану на розбудову метавсесвіту, який має скласти близько 1%  від загального ВВП. У першу чергу вона стосується таких індустрій, як державні служби, освіта, туризм, нерухомість та ритейл. План також включає в себе подвоєння числа блокчейн-компаній у Дубаї, що дозволить створити 40 000 нових робочих місць у цьому секторі до 2030 року. Плюс до всього Дубай оголосив про план запуску цифрового двійника міста, що допоможе тестувати та запроваджувати важливі рішення віртуально перш ніж втілювати у реальному світі.

Південна Корея

Південна Корея також має великі плани на метавсесвіт та амбіції стати п’ятою за величиною країною на світовому ринку метавсесвіту до 2026 року. Щоб зробити це реальністю, у 2023 році уряд оголосив, що бюджет, виділений на метавсесвіт, вже складає близько $171,6 млн. У цей процес планують залучити близько 40 000 спеціалістів та 220 компаній, якій спеціалізуються на технологіях метавсесвіту. Що ще варто знати?

Як бачимо, уряди передових країн світу серйозно сприймають можливості майбутнього метавсесвіту і вже почали перегони. Так, стратегії й погляди на майбутнє різняться, але всім вже однозначно зрозуміло, що метавсесвіт може стати потужним інструментом для трансформації економіки та можливостей держав на різних рівнях, включно з адміністративними функціями.

У 2021 році країна анонсувала цифрового двійника Сеулу Metaverse Seoul.
Схожі статті:
Квітень 25
2024
Життя після смерті. Чого досягла death tech індустрія і чому вже не варто дивуватися
Креативні ідеї
Медійні матеріали
Квітень 27
2024
Легко не буде, але потрібно діяти. Чому важливо рекламуватися в кризу
Комунікаційні стратегії
Медійні матеріали
Квітень 29
2024
Бути ким завгодно: Як метавсесвіт змінює правила гри для бізнесу
Медійні матеріали
Інтеграція у метавсесвіт
Напишіть нам
Що саме на нас чекає?
Коли починаємо?
З будь-якими запитаннями пишіть на sayhi@havaswwdigital.com.ua
Що саме на нас чекає?
Коли починаємо?