Cвайп направо. Як поживає індустрія знайомств
Денис Логвиненко

3 мільярди — стільки свайпів зафіксував Tinder у березні 2020 року, і ця цифра стала рекордною. Глобальна ж статистика свідчить про те, що до кінця 2021 року виторг індустрії онлайн-знайомств становитиме $3,241 млрд.

Онлайн-знайомства давно перестали бути чимось незвичайним. Знайти пару з практичного погляду зараз легше ніж будь-коли, адже є величезна кількість сервісів для людей різного віку, сексуальної орієнтації, конфесій, політичних поглядів та інтересів загалом.

Що впливає на розвиток

Головні фактори — проникнення інтернету, а також інтеграція технологій у повсякденне життя. Зростання цих показників призводить до збільшення попиту на смартфони, які і є платформою для швидкого розвитку індустрії дейтингу.

До ТОП-5 найпопулярніших dating-застосунків у світі станом на січень 2021 увійшли такі гравці ринку: Tinder, Badoo, Bumble, happn і Hinge. Рейтинг складено на основі кількості завантажень застосунків.

В Україні попит мають ті ж платформи, але поступово починають з’являтися і локальні гравці. Кілька років тому медіа писали про новий Tinder для християн — застосунок Eden. Його створили українці, а за своїм функціоналом він дійсно нагадує Tinder і Badoo. Ще один застосунок, Kyiv Date, було анонсовано зовсім недавно. Назва явно натякає користувачам на те, що платформа орієнтована саме на жителів столиці, але це не так. Застосунок доступний по всій Україні.

Вплив пандемії

Пандемія Covid-19 відкрила для ринку знайомств нові можливості для значного зростання бізнесу на глобальному рівні, оскільки суспільство було змушене відмовитися від особистого спілкування. За підсумком практичність використання dating-застосунків для онлайн-знайомств стала очевидною навіть для тих, хто раніше це заперечував.

Але важливо розуміти, що зросла не тільки аудиторія молодих поколінь. Це питання глобального тренду на збільшення кількості онлайн-користувачів серед GenX і бебі-бумерів. Наприклад, у тих же Штатах кількість постійних користувачів соціальних мереж віком 50+ також збільшилася. Пояснити такий поворот подій не складно. Перебуваючи в умовах пандемії і самоізоляції, представники цих поколінь стали активніше освоювати і використовувати цифрові сервіси для підтримки зв’язку з близькими та пошуку нових знайомств, аби уникнути почуття самотності.

Зміни у процесах вибору

Звіт від дейтингового застосунку S’more показав, що серед американських користувачів сервісів для знайомств найважливішими факторами у пошуку партнера стали сумісність і хімія. Хоча раніше на першому місці були фізичний потяг і місце розташування партнера. По суті, ми спостерігаємо, як Covid-19 поряд з іншими трендами, такими як бодіпозитив і self-care, змінили наше сприйняття досвіду знайомств. Люди все частіше схильні шукати не поверховий досвід, відретушовані фото і гіперсексуалізацію, а глибший зв’язок, який не відірваний від реальності. Звучить непогано, але як це зазвичай буває, є і камінь спотикання на цьому шляху пошуку. Йдеться про конфіденційність даних і безпеки.

Безпека vs дейтинг-платформи

Як і багато інших індустрій, пов’язаних з технологіями, ринок знайомств зіткнувся з проблемами безпеки. Різні дослідження за останні кілька років показують нам далеко не радісні факти за кількістю жінок і чоловіків, які в процесі онлайн-знайомств зазнавали різних видів насильства.

Проводяться і журналістські розслідування. Одне з таких — звіт від американської некомерційної організації ProPublica і команди провідних журналістів-розслідувачів Колумбійського університету. Цифри говорять самі за себе. Більш як третина жінок піддалися сексуальному насильству після знайомства в дейтинг-застосунку, а половина з них — були зґвалтовані. Водночас багато хто зазначає, що спроби повідомити про інциденти подібного типу не отримали належної уваги або взагалі залишилися без будь-якої відповіді. Пошуки джерел проблеми показали, що вона криється в системі модерації, коли найчастіше невеликі команди змушені розглядати сотні запитів будь-якого типу щодня.

"Більш як третина жінок піддалися сексуальному насильству після знайомства в дейтинг-застосунку, а половина з них були зґвалтовані."

І це тільки короткий екскурс в одну з гострих проблем із безпекою. Ситуація з расовою дискримінацією, а також за ознакою сексуальної орієнтації та гендерною ідентичністю нічим не краща. Також не варто забувати про проблеми з шахрайством та інші зловживання, які теж нікуди не зникли. Так, описане вище явно не додає бажання взяти смартфон і зареєструватися в черговому дейтинговому застосунку. Але не все так погано, є й позитивні зрушення.

Наприклад, ще в 2019 році компанія Match Group, якій належать Tinder, OkCupid, PlentyofFish і Hinge, заявила, що у неї немає єдиних процедур реагування на скарги клієнтів на сексуальне насильство. А вже в наступному році бренд укладає партнерство з RAINN, організацією з боротьби з сексуальним насильством, для проведення масштабного аналізу подібного типу заяв, модерації і вироблення рішень для ефективного реагування на платформах знайомств.

Далі, не так давно, цей же бренд зробив анонс про співпрацю з правоохоронними органами для впровадження нової системи повідомлень про сексуальні домагання в Австралії. Можливо, під час реалізації проєкту Match Group почне використовувати штучний інтелект (ШІ) для того, щоб оповіщати користувачів про потенційних зловмисників. Немає сумнівів, що згодом інноваційні рішення лідерів індустрії дозволять зробити критично необхідні кроки в бік збільшення безпеки користувачів. І не тільки в цей.

Майбутнє matchmaking-індустрії

Нескладно здогадатися що з розвитком технологій у світі користувачі чекатимуть нових рішень від платформ для знайомств, а ключові гравці індустрії будуть винаходити все нові способи утримати і примножити свою аудиторію.

Наприклад, під час старту пандемії багато брендів не залишилися осторонь і проявили реальну турботу про своїх користувачів. Tinder відреагував на епідемію зміною політики. Компанія вирішила зробити свою функцію «паспорта» безкоштовною для користувачів у всьому світі. Вона допомагає користувачам спілкуватися без обмежень через геолокацію. Також канадський застосунок Plenty of Fish створили опцію прямої трансляції для певних областей, щоб потенційні партнери могли бачити один одного в режимі реального часу. І таких прикладів десятки. Але подібні зміни навряд чи можна назвати технологічним проривом. Інша річ, коли мова заходить про впровадження штучного інтелекту.

У вищезгаданій Match Group є чат-бот Lara, який може проаналізувати 50 особистих характеристик користувача за допомогою діалогу і запропонувати потенційних партнерів на основі достовірних даних. Інша компанія, Badoo, використовує ШІ для розпізнавання облич, щоб також збільшити шанси на той самий метч. По суті, так чи інакше, більшість платформ вже починають використовувати таке технологічне рішення для удосконалення процесу знайомств. І за цим майбутнє. Згодом штучний інтелект на базі дейтинг-платформ зможе аналізувати найдрібніші деталі щодо користувачів, зокрема всю інформацію з соціальних мереж і з онлайну взагалі. А значить нам не потрібно буде витрачати дні на свайпи і вивчення профілів. Цей процес займатиме лічені години.

Підіб'ємо підсумки

Пандемія Covid-19 підштовхнула суспільство до онлайн-знайомств по всьому світу. Але реальне зростання ще досі попереду. Водночас гравцям не варто забувати, що чим більшою стає аудиторія, тим швидше збільшується кількість проблем, пов’язаних з безпекою. Залишається сподіватися, що технології будуть нам на допомогу і їх ефективне використання не тільки значно збільшить наші шанси на метч, але і зробить сам процес пошуку партнера для будь-якого типу взаємин комфортнішим, а головне — безпечнішим.

Схожі статті:
Квітень 6
2024
Сіра зона: Співіснування людей і роботів
Медійні матеріали
Квітень 22
2024
Економіка з екрану. Як поп-культура допомагає продавати більше
Креатив
Медіа
Квітень 30
2024
Ближче ніж здається: як країни Азії планують своє майбутнє у метавсесвіті
Креатив
Розробка
XR
Інтеграція у метавсесвіт
Напишіть нам
Що саме на нас чекає?
Коли починаємо?
З будь-якими запитаннями пишіть на sayhi@havaswwdigital.com.ua
Що саме на нас чекає?
Коли починаємо?